IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Гърция се сви до 1,1% през юни

На месечна база индексът на потребителските цени се покачва с 0,6% най-вече заради поскъпналите облекла и обувки

19:20 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията в Гърция се сви до 1,1% през юни

Гръцките потребителски цени останаха на отрицателна територия и през юни. Продължителната рецесия и програмата за строги икономии потиснаха допълнително както цените на хранителните стоки, така и тези на редица други продукти и услуги, пише MarketWatch.

През юни дефлацията се сви до 1,1% на годишна база спрямо майските 2%, разкриват последните данни на Атинската статистически институт Elstat.

Понижението се дължи най-вече на 3-процентния спад в цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки, които са с най-голяма тежест в претеглената кошница, формираща индекса на потребителските цени.

Освен това от юли 2013 г. до юни 2014 г. дефлацията е 1,5% спрямо предходния 12-месечен период.

На месечна база обаче индексът на потребителските цени се покачва с 0,6% най-вече заради поскъпналите облекла и обувки. Без този ръст като цяло цените щяха да останат без изменение в сравнение с май и юни.

Гръцката икономика навлезе в седмата си година на дълбока рецесия. Тя се задълбочи заради съкращенията на правителствени разходи в последните няколко години, сви брутния вътрешен продукт на средиземноморската държава с една четвърт и остави повече от 26% от работната сила без работа.

На фона на потиснатите потребителски разходи цените на дребно спадат осезаемо от март миналата година, когато индексът на потребителските цени премина на отрицателна територия за пръв път от началото на финансовата криза.

Изменение на инфлацията в Гърция (в %, на годишна база)

Графика: www.tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още