IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Кос от ЕЦБ: Банката може да започне серия от лихвени повишения

Затягането на паричната политика трябва да е постепенно, смята представителят на регулатора Пабло Ернандес де Кос

14:44 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще започне да повишава лихвите малко след като прекрати покупките на нетни активи през третото тримесечие, като има възможност за последващи лихвени увеличения през следващите тримесечия. Това каза гуверньорът на Испанската централна банка и представител на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос, цитиран от Ройтерс.

Той за пореден път повтори вижданията си, че постепенно оттегляне на паричните стимули е подходящо в сегашната ситуация, в която има рискове за инфлационните перспективи.

"В следващите тримесечия може да бъдат одобрени последващи лихвени увеличения, за да се достигне ниво, равно на нетуралното, ако средносрочните инфлационни перспективи останат около нашата цел от 2%", посочи Де Кос, като допълни, че процесът по затягане на паричната политика трябва да е "постепенен".

Данните по-рано през деня показаха, че инфлацията в еврозоната е останала на устойчиво равнище през април, когато се е равнявала на 7,4%. Първоначално обявените данни от европейската статистическа служба Евростат бяха за ръст до 7,5 на сто.

Резултатът показва устойчиво високото ниво на цените, което увеличава натиска върху ЕЦБ да се задейства срещу инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още