IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датската централна банка предупреди за риск от бавно икономическо възстановяване

Регулаторът в една от най-богатите европейски страни очаква икономиката да се свие с 4,1% през тази година, след което да нарасне с 4,2% през 2021 г.

18:33 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Централната банка на Дания предупреди за риск от бавно възстановяване от рецесията, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие 4,1% през тази година, съобщи в сряда базираната в Копенхаген банка. Очаква се през 2021 г. икономиката на Дания да нарасне с 4,2%. 

„За няколко месеца националните блокади доведоха до повишаване на нивото на безработица, в някои страни до рекордни нива“, заяви гуверньорът на датския финансов регулатор Ларс Роде. „Рискът от продължително икономическо възстановяване е значителен“, добави той.

Дания беше една от първите страни в Европа, която спря икономиката си още в средата на март, налагайки мерки за ограничаване на коронавируса. Стратегията ѝ съвпадна с резкия спад при броя на заразени с COVID-19, проправяйки път за бързо премахване на ограниченията по отношение на придвижването.

Последната прогноза на централната банка на Дания е по-малко песимистична, отколкото прогнозата ѝ през април, когато обяви, че очаква БВП да се свие с 10% при най-лошия сценарий.

Правителството на Дания обяви мерки за стимулиране в размер на над 75 млрд. долара, като сега постепенно премахва части от своята програма за подпомагане.

„Фискалните стимули, договорени в парламента, допринасят за по-гладкия бизнес цикъл, когато пакетите с помощи започват да отпадат“, споделя Роде, добавяйки: „Ако възстановяването протече по-бавно от очакваното, може да се наложи допълнително облекчаване през следващата и по-следващата година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още