IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания увеличи парите, които кредиторите могат да държат в централната банка

Очаква се промените да разхлабят част от финансовия натиск върху търговските банки след въвеждането на отрицателната депозитна ставка

15:43 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дания увеличи парите, които кредиторите могат да държат в централната банка

Дания реши да облекчи леко финансовия натиск върху банковия сектор, увеличавайки размера на парите, които кредиторите могат да държат в институцията под формата на овърнайт депозити.

Централната банка заяви в сряда, че търговските кредитори вече могат да съхраняват 145 млрд. датски крони (20,65 млрд. евро) свръхликвидност в текущите си сметки в сравнение с досегашните 37 млрд. крони.

Текущата сметка на централната банка е с лихва от 0%, докато парите, вложени в 7-дневни депозитни сертификати, имат лихва от 0,75%. Към вторник датските кредитори имаха 29 млрд. крони в текущата сметка на централната банка и 347,3 млрд. крони по формата на депозитни сертификати.

Според институцията промените от сряда ще разхлабят част от финансовия натиск върху търговските банки след въвеждането на отрицателната депозитна ставка през януари.

По-рано през март датските централни банкери увериха за пореден път пазара в ангажимента си да запазят плаващия в определени тесни граници курс на кроната спрямо еврото, намеквайки обаче за възможността за допълнително намаляване на основния лихвен процент или за интервенции на валутните пазари.

"Ние сме в състояние и сме готови да направим всичко, за да защитим фиксирания курс", заяви гуверньорът на централната банка Ларс Роде.

Натискът върху датската валута се повиши, след като Европейската централна банка реши да приложи по-агресивна парична политика под формата на масивно печатане на пари – т.нар. количествени улеснения, изпращайки рязко надолу курса на еврото.

Опасенията на инвеститорите се задълбочиха, когато Швейцарската централна банка неочаквано реши да се откаже от тавана на франка спрямо единната валута, изпращайки в паника пазарите и причинявайки огромни загуби за мнозина.

Основната цел на датската централна банка е поддържането на обменен курс спрямо еврото в рамките на 7,46038 крони, като той може да лавира нагоре или надолу с максимум 2,25 на сто. Идеята е да се потисне инфлацията и да се осигури стабилност на местните предприятия, които разглеждат еврозоната като важен експортен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още