IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания се нуждае от 37 милиарда долара за стимулиране на икономиката

Страната навлиза във втори месец на блокада

14:13 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Дания ще се нуждае от 250 милиарда крони (37 милиарда долара) в периода между април и юли, за противодействие на икономическото влияние от Covid-19, информира Bloomberg, позовавайки се на нов анализ, публикуван от централната банка на страната в сряда.

Въпреки че прогнозата е „обект на голяма несигурност“, от службата по дълга към централната банка обявиха, че новата нужда от финансиране е с около 200 милиарда крони повече от прогнозираното по-рано.

През миналия месец службата по дълга увеличи целта си за продажба на облигации през 2020 г. с 50 милиарда крони, за да помогне за покриване на разходите по държавните стимули. Като се има предвид планираното увеличение на емисията, може да се наложи Дания да се обърне към инвеститори извън страната, тъй като централната банка сигнализира за възможността за продажба на дълг в чуждестранна валута.

„Увеличената нужда от финансиране през 2020 г., съчетана с несигурността на световните финансови пазари, налага да се прояви по-голяма степен на гъвкавост при емитирането на ценни книжа“, посочват от банката. „Гъвкавостта може например да се отнася до разпределението на емисиите към по-широка база от инвеститори, отколкото е възможно при ценните книжа, деноминирани само в датска крона", добавиха от институцията.

Правителството на Дания вече обеща въвеждането на пакет от стимули в размер на 300 милиарда крони, тъй като страната влиза във втори месец на блокада за предотвратяване разпространението на вируса. В сряда премиерът Мете Фредериксен започна частично вдигане на блокадата. И все пак тя изясни, че всяко леко увеличение в броя на заразените ще бъде последвано от незабавно връщане към строгите ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още