IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания понижи за четвърти път депозитната лихва

Само през януари централната банка похарчи над 15 млрд. долара на валутния пазар, за да защитава кроната

19:05 | 05.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дания понижи за четвърти път депозитната лихва

Централната банка на Дания понижи за четвърти път лихвения процент, който начислява по депозитите на търговските банки, и то за по-малко от три седмици, предава MarketWatch.

Ходът на паричната институция е поредният й опит да защити фиксирания коридор на кроната спрямо еврото.

Лихвата по депозитите вече е -0,75%, след като миналата седмица централната банка я смъкна до -0,50%. Преди това банката намали ставката на 19 и 22 януари. Анализаторите очакваха подобно решение, отбелязва CNBC.

„След решението на Централната банка на Швейцария да изостави тавана на валутния курс и след решението на Европейската централна банка да стартира мащабна програма за изкупуване на активи е налице значителен приток на чужда валута“, гласи становището на Централната банка на Дания.

Натискът върху курса на кроната спрямо еврото разпали спекулациите, че Дания – също като Швейцария, ще трябва да се откаже да поддържа курса на валутата. Въпреки това гуверньорът Ларс Роде отхвърли тези твърдения.

„Политиката на фиксиран валутен курс е необходим елемент от икономическата политика на Дания. И това е така от 1982 г. насам. Централната банка на Дания притежава нужните инструменти, с които да защитава режима на фиксиран валутен курс, колкото е нужно“, каза той.

Освен че свали лихвата, само през януари Централната банка на Дания похарчи над 100 млрд. датски крони (15 млрд. долара) на валутния пазар. Но тъй като продава крони, за да купува чужда валута, резервите на институцията растат.

Миналата седмица централната банка съобщи, че Министерството на финансите трябва да прекрати емисиите на държавни ценни книжа в пореден опит за намаляване на търсенето на крони и понижаването на доходността по книжата, което ги прави по-малко атрактивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Водещото е сгрешена парична система, която води към катастрофална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
има нещо гнило в Дания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още