IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Член на Фед: Безработицата в САЩ всъщност е 25%, а не официалните 14,7 на сто

За V-образно възстановяване на икономиката вече не може да става и дума, казва управителят на филиала на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари

17:45 | 15.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нийл Кашкари, <em>Снимка: <span class="news-rsf-editor-byline"><span itemscope="" itemtype="http://schema.org/Person"><span itemprop="name">Robert Jameson/Bloomberg</span></span></span></em></p>

Нийл Кашкари, Снимка:

Според члена на Федералния резерв Нийл Кашкари пазарът на труда в САЩ изглежда много по-зле, отколкото е официално известно. Всъщност нивото на безработица в момента е 24 или 25 процента, а не официално споменатите 14,7 процента, заяви управителят на филиала на Фед в Минеаполис. Не е ясно и кога ще бъде стигнато дъното, казва той. По думите му това зависи от това дали временното освобождаване на служителите би довело до постоянни съкращения.

Американското правителство заяви в края на миналата седмица, че 20,5 милиона работни места извън селското стопанство са съкратени в резултат на причинената от коронавируса криза през април. Коефициентът на безработица нарасна от 4,4 на 14,7 процента - най-високото ниво след Втората световна война. Министерството на икономиката обаче каза още, че действителният брой на безработните ще бъде с 7,5 милиона по-висок.

Кашкари и други експерти предполагат, че поради ограниченията за напускане много граждани на САЩ не докладват на властите, че търсят работа - и следователно не фигурират в статистиката. Около 36,5 милиона американски граждани са кандидатствали за обезщетения за безработица от средата на март.

Междувременно също е ясно, че икономиката няма да се възстанови бързо, каза Кашкари в рамките на виртуално събитие на CBS. Сценарият „V“, в който, подобно на буквата, ще има рязък срив, но също така бърз възход, вече не е актуален, казва банкерът.

Ръководителят на Фед Джером Пауъл се изказа по подобен начин в сряда, като заяви, че американската икономика е изправена пред „по-дълъг период" с нисък растеж и застояващи доходи. Когато изтече двумесечната програма за държавна помощ (PPP), ще има увеличение на корпоративните фалити, прогнозира Кашкари. Ако това се случи в голям мащаб в промишлеността, това би намалило и производствените капацитети, а това по думите му следва да бъде предотвратено.

Помощ би била необходима и за гражданите, за да могат да плащат наема си и храната си.

„Хората, които са загубили работата си, сега се нуждаят от пари в джобовете си“, каза накратко Кашкари. „Поставянето на пари директно в ръцете на уволнените американци е, според мен, най-прекият начин да получат помощ и тогава те ще харчат парите там, където имат нужда“, каза Кашкари. „Просто мисля, че парите в джобовете на хората, които са загубили работата си, е това, от което се нуждаем в момента, докато успеем да накараме здравната система да навакса и да овладее този вирус“, каза още банкерът, цитиран и от DPA.

Централният банкер поясни също, че не се е успокоил от развитието на фондовия пазар. Той слушал повече здравните експерти, отколкото инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
КЕШ
преди 3 години
В България колко е? Работна сила 3 320 000, а заети в последните години са 2 300 000 регистрирани. Едва ли сивата икономика е виновна, тя крие производство, а не работна ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Bat Sande
преди 3 години
Къде е сега Перчемлията, да се похвали колко е велик и как при него всичко цъфти и свети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
dakl
преди 3 години
А все още има много , които смятат , че всичко ще си остане по старому и че никакви кардинални геополитически проблеми не предстоят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Че то има около 36 милиона безработни, та това са си над 20%. Незнам как са ги сметнали 14.7% ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още