IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки "не могат да излекуват вируса"

Вместо това могат да се справят с основните проблеми в световната икономика, твърди Ранди Крошнер

09:37 | 06.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Безпрецедентните нива на паричните стимули не могат да се справят с основните проблеми в световната икономика, твърди бившият член на управителния съвет на Федералния резерв Ранди Крошнер, цитиран от CNBC.

Централните банки по света предприеха драстични действия, след като в средата на март коронавирусната пандемия започна да принуждата правителствата да затворят икономиките си. Фед намали лихвите и въведе множество програми за кредитиране, които могат да вкарат повече от 6 трлн. долара в американската икономика.

В четвъртък Европейската централна банка обяви увеличение с 600 млрд. евро на своята пандемичната програма за спешни покупки на държавни и корпоративни облигации, с което тя достигна 1,35 трлн. евро.

„Централните банки са изключително мощни, но те не могат да излекуват вируса, не могат да отключат икономиките, не могат да заменят разбитите вериги за доставки“, коментира Крошнър.

„Централните банки могат да се опитат да предотвратят финансова криза, да окажат подкрепа като мост към ново равновесие, но ще мине известно време, преди да стигнем до новото равновесие и това няма да е лесно“, посочва още той.

Наред с устойчивата подкрепа към световните капиталови пазари, централните банки предприеха и други действия по време на пандемията, които също дадоха възможност на правителствата да ползват други инструменти в опит да подсилят икономиките си и да помогнат за възстановяване от кризата.

Главният икономист на AXA Investment Managers Жил Моек заяви, че докато пазарите „яхнат вълната“ на стимулите и отварянето на икономиките, основните икономически данни, които ще покажат качеството на възстановяването, ще се появят чак по-късно тази година. Той предполага, че действията на централните банки са изиграли ключова роля за освобождаването на държавните разходи.

„Мисля, че на този етап паричната политика има много слабо влияние върху реалната икономика. Силата на паричната политика се крие в способността ѝ да направи фискалната политика възможна ", твърди Моек и добавя, че действията на централната банка са добре дошли в създаването на възможности правителствата да използват стимули.

Той подчертава, че освен Германия, която тази седмица реши да предложи стимули за икономиката в размер на 130 милиарда евро, други европейски страни като Испания и Италия са били по-колебливи що се отнася до размера и мащаба на стимулите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
SS-23
преди 3 години
Безпрецедентните нива на паричните стимули не могат да се справят с основните проблеми в световната икономика, ----Ох... стотици пъти ви писах в течение на 6-7 години, казвах ви го в прав текст многократно: НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ , АКО НЕ СЕ ОТПИШАТ "ДЪЛГОВЕТЕ" Ако ще пред всяка врата да сложите по един чувал с долари/евро, шв.франкове .../, не отпишете ли "измислените "дългове" - НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ ... а ще се усложнява до такава степен, че НИЩО НЯМА ДА СТРУВА НИЩО в един момент, защото НИКОЙ НЯМА ДА ИСКА НИЩО!Запишете си го много , много дебело !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още