IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Тайван намали основната лихва за втори пореден път

Банкерите посочиха продължаващото се свиване на брутния вътрешен продукт и слабите инфлационни очаквания като причини за решението си

12:06 | 17.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Тайван намали основната лихва за втори пореден път

Централната банка на Тайван намали основния си лихвен процент за второ поредно тримесечие, като действа противоположно на Федералния резерв на САЩ, след като спадът в износа не показва признаци за възстановяване, предава Bloomberg.

Финансовата институция намали дисконтовата лихва с още 12,5 базисни пункта до 1,625%. 12 от общо 25 анкетирани от агенцията икономисти очакваха това понижение, докато останалите не прогнозираха промяна, след като ставката бе намалена за пръв път от 2009 г. през септември 2015 г.

Тайванските централни банкери посочиха продължаващото се свиване на брутния вътрешен продукт и слабите инфлационни очаквания като причини за решението си. Външното търсене едва ли ще се подобри догодина, а по-бавният икономически растеж се отрази на инфлацията, добавят централните банкери, като посочват и че перспективите пред глобалната икономика са изправени пред негативни рискове.

През ноември износът на Тайван отчете най-сериозен спад от 2009 г. насам, подчертавайки мъглявите перспективи за възстановяване от 10-месечния пореден срив, след като икономическият растеж в най-големия й пазар – Китай, се забавя. Тъй като вътрешното потребление също се охлажда, икономиката се сви за пръв път от 6 години през третото тримесечие на 2015 г.

За разлика от повечето развиващи се пазари островът, който разполага с петите най-големи международни валутни резерви в света и поддържа стабилен търговски излишък, не е твърде притеснен относно рисковете от прекомерни отливи на капитали, които биха дошли с решението на Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвите.

Вместо това тайванските централни банкери се опасяват от силата на тайванския долар, която тежи на конкурентоспособността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още