IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай: Трябва ни по-добра глобална координация срещу вируса

Икономиката на Китай може да се свие през първото тримесечие, но ще се възстанови през второто тримесечие, смята зам.-управителят на китайския банков регулатор

09:35 | 22.03.20 г.
<p>
	Гуверньорът на Народната банка на Китай Ий Ганг. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Гуверньорът на Народната банка на Китай Ий Ганг. Снимка: Bloomberg

От китайската централна банка призоваха в неделя за засилване на глобалната политическа координация за управление на икономическото въздействие от пандемията от коронавирус и заяви, че последните политически мерки на Пекин набират сили, а страната разполага с капацитет за по-нататъшни действия, съобщава Ройтерс. 

Чен Юлу, заместник-управител в Народната банка на Китай (PBOC), заяви на пресконференция, че управителят на регулатора Ий Ганг е обменил мнения с гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, както и с Международния валутен фонд (МВФ) и други институции.

Китай, където разпространението на вируса започна в края на миналата година в град Ухан, очаква да регистрира свива не на своята икономика за първото тримесечие на годината заради наложените извънредни мерки за ограничаване на заразата.

Чен допълни, че макар натискът върху световната икономика да се увеличава, той смята, че се очаква значително подобрение на китайската икономика през второто тримесечие.

Въпреки че прогнозите относно коронавируса допускат заразата да оказва натиск върху потребителските цени в Китай в близко бъдеще, няма основания за дългосрочна инфлация или дефлация, подчерта Чен.

Той също заяви, че очаква китайската валута да остане стабилна в близко бъдеще, което отчасти се дължи на обема на валутните резерви.

Пазарът на дълга на страната е стабилен, без значителен ръст на необслужените кредити, добави Чен по време на брифинг, на който към него се присъединиха и други представители на китайските финансови регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още