IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея запази основния лихвен процент

Гуверньорът на институцията намекна, че прогнозите за инфлацията и икономическия растеж на азиатската страна най-вероятно ще бъдат понижени

09:54 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея запази основния лихвен процент

Гуверньорът на Централната банка на Южна Корея намекна, че прогнозите за инфлацията и икономическия растеж на азиатската страна най-вероятно ще бъдат понижени. Така той повишава и очакванията на анализаторите за намаляване на лихвените проценти, след като институцията не измени ставките след последното си заседание, предава Ройтерс.

Управителят Лъе Дзю определи опасенията за риск от дефлация като „прекалени“ и каза, че икономическият ръст е възпрепятстван от структурни проблеми въпреки опитите на централната банка и на правителството за стимулиране на растежа.

В четвъртък Централната банка на Южна Корея запази основния лихвен процент в размер на 2 на сто, както предвидиха 30 от 31 анализатори, анкетирани от агенцията. Болшинството обаче очаква понижение на лихвата в началото на 2015 г. Институцията оряза ставката два пъти тази година.

Лъе постави на преден план натиска върху растежа на експортно-ориентираната Южна Корея от слабостите на европейските пазари. По негови думи поради тази причина ще бъде трудно да се достигне прогнозата за икономически ръст от 3,9% през 2015 г.

Според шефа на централната банка въпреки че инфлацията остава ниска, предположенията, че четвъртата по големина икономика в Азия е изправена пред риск от дефлация, са преувеличени.

Вече доста време инфлацията в Южна Корея остава потисната основно заради спадащите цени на петрола и селскостопанската продукция.Според последната прогноза на Централната банка на Южна Корея от октомври прирастът на БВП догодина трябва да бъде 3,9 на сто, а инфлацията – 2,4%. Новата си прогноза банката ще публикува през януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още