IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата си за растежа през 2015 г.

Финансовата институция остави без промяна основния лихвен процент

13:10 | 09.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата си за растежа през 2015 г.

Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата си за растежа през тази година, подчертавайки предизвикателствата, пред които се изправя четвъртата по големина икономика в Азия, пише MarketWatch.

Решението на финансовата институция да понижи оценката си идва, след като на заседанието си в четвъртък тя запази основния лихвен процент, който понижи през юни. Освен това в началото на юли правителството предостави щедри фискални стимули за икономиката.

Централната банка вече очаква икономически ръст от 2,8% за 2015 г. спрямо 3,1%, прогнозирани през април. Икономиката на азиатската държава се разшири с 3,3% през 2014 г.

Банката не променя оценката си за инфлацията, като през 2015 г. се очаква тя да бъде 0,9 на сто.

Южнокорейската икономика се опитва да се справи със смъртоносен вирус, който отслабва потреблението на фона на ниския износ.

„Потреблението намаля значително, а доверието сред икономическите агенти се влоши“ след разпространението на Близкоизточния респираторен синдром, гласи съобщение на Централната банка на Южна Корея.

Вирусът отне живота на поне 35 души от май насам. Заради него търговските обороти намаляха и туризмът пострада, тъй като потребителите останаха вкъщи или отмениха свои пътувания.

Износът продължава да намалява, като през юни спада с 1,8% на годишна база. Това е шестото поредно понижение, случващо се на фона и на икономическото забавяне на Китай и крехкото възстановяване на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още