IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея понижи основната лихва до 1,5%

Банката взе решението като превантивна мярка заради разпространението на Близкоизточния респираторен синдром, който може да повлияе на потреблението

11:59 | 11.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Южна Корея понижи основната лихва до 1,5%

Централната банка на Южна Корея понижи основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво, след като предупреди, че разпространението на Близкоизточния респираторен синдром (MERS) представлява непосредствена заплаха за потреблението, пише Bloomberg.

Финансовата институция оряза основната лихва с 25 базисни пункта до 1,5%. Това е четвъртото понижение от август 2014 г. насам. Решението бе предвидено от 11 от общо 18-те запитани от агенцията анализатори. Останалите не очакваха промяна.

Разпространението на MERS отне живота на 9 южнокорейци и доведе до поставянето на над 3 000 души под карантина. Вирусът заплашва с крах скорошното подобрение на потребителското доверие на южнокорейската икономика, която е под натиск заради спада на износа.

Гуверньорът на банката Лъе Дзю коментира, че понижението е превантивна мярка, насочена към смекчаване на последиците от MERS за икономиката.

„Въпреки че дълговете на домакинствата са проблем от много време, който спъваше потреблението, MERS се появи като непосредствен риск“, заяви той по време на пресконференция.

Дзю разкри, че на свалянето на основната лихва, което може да доведе до последващ ръст на задълженията на домакинствата, се е противопоставил един централен банкер. Според гуверньора заразата е най-голямата променлива за перспективите пред корейската икономика, намеквайки за вероятността още през юли централната банка да понижи очакванията си за икономическия растеж от сегашната прогноза за 3,1%.

Дори Министерството на финансите посочи, че ще следи внимателно ефектите от MERS върху потреблението и сектора на услугите, като ще предприеме мерки, ако се наложи. Според доклад на ведомството слабостите при износа отлагат възстановяването на производството и инвестициите.

Сред другите рискове пред икономиката на Южна Корея са времевата рамка за покачването на лихвените проценти в САЩ, спад на износа и вредите, които е оказал по-скъпият корейски вон спрямо валути като йената и еврото.

През последните 12 месеца вонът поскъпна с 11% спрямо японската йена, с 9,8% спрямо еврото и поевтиня с 8,3% спрямо долара, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още