IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея очаквано запази основната лихва

Гуверньорът й обаче даде сигнали, че скоро финансовата институция може да намали ставката от 2%

09:50 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея очаквано запази основната лихва

Централната банка на Южна Корея очаквано не измени лихвените проценти, но предпазливите коментари на гуверньора й относно състоянието на икономиката поддържат надеждите, че скоро финансовата институция може да намали ставката, предава Ройтерс.

На своето заседание централните банкери единодушно решиха да оставят основния лихвен процент при 2% за четвърти пореден месец. 30 от 32 анализатори, анкетирани от агенцията, познаха как ще действа институцията. Мнозинството от експертите очаква понижение на лихвите или през март, или през април.

По време на пресконференцията след заседанието гуверньорът Лъе Дзю не отговори конкретно на въпрос на журналист дали все още е оптимист относно възстановяването на икономиката. Той е на мнение, че трябва още време.

„Негативните рискове, които спохождат нашия икономически растеж, все още присъстват, но въпреки че част от несигурността поутихна, ще се нуждаем от повече време, за да видим как ще се проявят тези рискове и в каква посока“, заяви гуверньорът на централната банка.

Освен това Лъе Дзю звучеше по-предпазлив, когато коментираше, че текущият курс на паричната политика не задържа икономическия ръст, в сравнение с коментарите му през януари. Тогава той подчерта, че монетарната поилитика предоставя гъвкава подкрепа за растежа.

Икономическият ръст се забавил двойно до 0,4% на тримесечна база през четвъртото тримесечие, изчисли Централната банка на Южна Корея през януари. Това се дължи на по-ниските държавни разходи и търсене от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още