IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея очаквано не измени лихвите

Финансовата институция все още оценява ефектите от двете понижения на лихвените проценти от началото на годината

10:52 | 11.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея очаквано не измени лихвите

Централната банка на Южна Корея остави без промяна лихвените проценти. Решението бе очаквано, тъй като финансовата институция все още оценява ефектите от двете понижения на лихвите тази година. Решението бе взето и на фона на предстоящото заседание на Федералния резерв на САЩ, пише Ройтерс.

Паричният комитет на Централната банка на Южна Корея запази основния лихвен процент на равнище от 1,5%. 30 от анкетираните от агенцията 31 анализатори познаха хода на банката. Мнозинството от запитаните очакват, че институцията ще запази курса на паричната си политика за известно време, докато една трета от анкетираните прогнозират едно увеличение до края на годината.

„Ако САЩ вдигнат лихвите тази година, Централната банка на Южна Корея едва ли ще намали основната си лихва от страх за отлив на капитали. Банкерите най-вероятно ще действат консервативно и ще решат да запазят лихвите непроменени“, коментира стратегът в Shinhan Investment Corporation Парк Хюн-мин.

От началото на 2015 г. Централната банка на Южна Корея оряза на два пъти основната лихва с по 25 базисни пункта, за да поддържа инерцията, която набира икономиката. Това обаче се оказва трудно, тъй като слабото търсене в глобален план изсмуква енергията от експортно зависимата азиатска икономика.

Забавянето на икономиката на Китай – най-големият търговски партньор на Южна Корея, също затруднява централните банкери, тъй като Китай внася почти една четвърт от южнокорейския износ.

Последните данни излъчват сигнали за известно подобрение на вътрешното търсене, след като икономиката излиза от сянката на Близкоизточния респираторен синдром, който накърни потреблението в периода май-юни. Правителството посочва, че темпото на възстановяване все още е слабо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още