IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея намали прогнозата си за инфлацията и растежа

Финансовата институция запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 2% за трети пореден месец

10:11 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея намали прогнозата си за инфлацията и растежа

Централната банка на Южна Корея намали прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж за тази година след края на заседанието на централните банкери, на което те запазиха основния лихвен процент на рекордно ниско ниво за трети пореден месец, предава Bloomberg.

Инфлацията ще се забави до 1,9% спрямо първоначалните изчисления за ръст до 2,4%, съобщи гуверньорът Лъе Дзю, след като банката остави 7-дневната лихва по репо операциите на 2%.

Очакванията са, че брутният вътрешен продукт ще забави темпото на растеж до 3,4%. За сравнение – в предходната си прогноза банкерите предвиждаха покачване от 3,9 на сто. Министерството на финансите на страната също ревизира очакванията си. Според ведомството ръстът за 2015 г. ще бъде 3,8% спрямо по-ранната прогноза за покачване в рамките на 4%.

Лъе Дзю каза, че текущият лихвен процент „не е недостатъчен, за да подкрепя растежа“ и  че централната банка ще зададе нови инфлационни цели съвсем скоро. Той даде да се разбере, че тъй като ниската инфлация е свързана с фактори от страна на предлагането като спада в цената на петрола, не е желателно паричната политика да се направлява само с цел да се изпълнят инфлационните цели.

13 от 17 икономисти, анкетирани от Bloomberg News познаха, че Централната банка на Южна Корея няма да промени лихвата. Останалите очакваха понижение до 1,75 на сто. Припомняме, че финансовата институция намали ставката до 4-годишното дъно от 2% през октомври.

През декември индексът на потребителските цени в четвъртата по големина икономика в Азия се повиши с 0,8 на сто на годишна база. Това е най-бавният темп на прираст от 1999 г. насам, като така инфлацията изостава далеч от диапазона от 2,5-3,5%, поставен от Централната банка на Южна Корея.

Банката предрича, че икономическият растеж ще се ускори до 3,7% през 2016 г., а инфлацията да бъде 2,6%. Що се касае до излишъка по текущата сметка – предвижда се той да бъде в размер на 94 млрд. долара тази година и 85 млрд. долара през 2016 г.

Други данни показват, че през декември износът нараства с 3,7 на сто спрямо година по-рано, в сравнение с очакванията на запитаните от Bloomberg икономисти, които предричаха ръст от само 0,1%, и спрямо ноември, когато спадът на годишна база бе в рамките на 2,1 на сто.

Промишленото производство намаля с 3,4% на годишна база през ноември. Това е най-големият спад от януари 2013 г. насам, пише още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още