IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея изпрати основната лихва на 4-годишно дъно

Ходът на институцията е насочен към стимулиране на все още бавното икономическо възстановяване

09:59 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея изпрати основната лихва на 4-годишно дъно

Централната банка на Южна Корея понижава основния лихвен процент за втори път в рамките на три месеца, предава CNBC. Ходът на институцията, който бе очакват от пазарните участници, е насочен към стимулиране на икономическото възстановяване, което все още е много бавно.

Комитетът по парична политика оряза основната лихва с 25 базисни пункта до 2%. 18 от 30-те запитани от Ройтерс анализатори предвидиха, че Централната банка на Южна Корея ще намали ставката, докато останалите 12 смятаха, че централните банкери ще оставят лихвата непроменена.

Така основният лихвен процент става най-ниският от 2010 г. насам. Смята се, че правителството на страната притиска централната банка да поддържа лихвите ниски с цел стимулиране на икономиката. Опасенията за това нарастват от юли насам, когато постът на финансов министър зае Чои Киунг Хуан.

Поредният ход на централната банка е насочен и към предотвратяване на отлива на капитали. Според Хуан ако лихвеният диференциал между Южна Корея и другите държави е драстичен, а вонът продължи да поевтинява, правителството трябва да предприеме контрамерки.

Освен че свали лихвата, Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата си за растежа и инфлацията, информира Bloomberg. Финансовата институция очаква по-слаб икономически ръст за 2015 г. – вече от 3,9% вместо 4%. По отношение на инфлацията очакванията са за намаление до 2,4% от първоначално предвидените 2,7%. За 2014 г. централните банкери предричат растеж от 3,5% вместо 3,8% и инфлация в размер на 1,4% вместо 1,9 на сто.

През септември инфлацията в Южна Корея се покачи до 1,1% на годишна база. Размерът й обаче е най-ниският от февруари насам и е доста под целевия интервал, който банката преследва, а именно – от 2,5% до 3,5%.

От своя страна финансовият министър на Южна Корея Чои Киунг Хуан обеща да похарчи 31 трлн. вона (29 млрд. долара) тази година под формата на стимули и предложи бюджет за 2015 г. в размер на рекордните 376 трлн. вона с цел да стимулира растежа.

Към 9:35 часа българско време един долар се разменя за 1062,93 вона. От началото на годината южнокорейските пари са поевтинели с 3,5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още