IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Испания: Необходими са икономически реформи

Испанската икономика се насочва към свиване от 9% до 11,6%

20:35 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Paul Hanna/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Икономиката на Испания се нуждае от спешни структурни реформи, за да се справи с въздействието на коронавируса, включително да позволи на по-малките компании да растат, за да са по-конкурентни в Европа, заяви управителят  на централната банка на страната във вторник.

„Разработването и прилагането на реформите трябва да се ускори, тъй като тяхното надеждно прилагане може да доведе до положителни ефекти върху разходите и инвестициите“, заяви Пабло Ернандес де Кос, цитиран от Ройтерс.

В реч пред испанска парламентарна комисия той също отбеляза необходимостта от реформи за пенсионно осигуряване, труд и жилищно настаняване и добави, че стратегията трябва да се прилага в дългосрочен план с консенсус между политическите партии.

„Фискалната консолидация от своя страна трябва да бъде осъществена, след като икономиката се върне към пътя на солиден растеж, но ранното й дефиниране и комуникация биха имали важни ползи за достоверността на нашата икономическа политика“, каза той.

Испанската икономика се насочва към свиване между 9% до 11,6%, прогнозират от Централната си банка на Испания.

Във вторник Де Кос заяви, че активността вече е започнала да се възстановява след премахването на тримесечната блокада.

„Ако това продължи, ще станем свидетели на по-благоприятни резултати през втората половина на годината", каза той, като отбеляза, че все още има "значителна несигурност" и свиването може да бъде около 15% през тази година.

Де Кос заяви, че при най-добрия сценарий икономиката на Испания може да нарасне с 16% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца, което би било най-голямото му тримесечно увеличение.

Гуверньорът също така посочи, че са необходими механизми за насърчаване на растежа на малките и средните предприятия. За да продължи да подкрепя бизнеса, Де Кос смята, че може да е необходимо увеличаване  на сумата от 100 милиарда евро (112,88 милиарда долара) в държавни кредитни линии.

Той каза също така, че в следващите месеци трябва да се обмисли разширяване на схемите за подкрепа в някои сектори, като туризма и хотелиерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още