IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Франция: Високото ниво на корпоративен дълг е системен риск

Според институцията волатилността на пазара може да доведе до несигурност за силата на икономическото възстановяване

15:26 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рисковете във финансовата система на Франция достигнаха системни нива и се очаква да се повишат още повече, след като коронавирусът затвори икономиката, а компаниите натрупаха дългове, прогнозират от централната банка на страната.

Внезапният ръст на корпоративния дълг излага компаниите на „повишен риск за платежоспособността“, който впоследствие може да навреди на качеството на активите и рентабилността на банките, информира Bloomberg, позовавайки се на годишния доклад за финансовите рискове на Централната банка на Франция, публикуван във вторник. В последния си доклад преди кризата институцията вече отбеляза сравнително високи нива на корпоративния дълг. ф ф

Централната банка каза също, че волатилността на пазара може да доведе до несигурност по отношение на силата на икономическото възстановяване и нарастването на неизпълнените задължения. Рентабилността на банките може да пострада, като се очаква сега лихвите да останат по-ниски за по-дълго време.

„Кризата изостря вече идентифицираните рискове, свързани с тенденцията за увеличаване на дълга на домакинствата и предприятията във Франция“, казват още от банката.

За разлика от 2008 г. коефициентите на базовия собствен капитал от първи ред  (CET1) на френските банки са на исторически високи нива, което им позволява да бъдат в силна позиция да поемат предстоящите предизвикани от неизпълнение загуби и да финансират икономическото възстановяване, според централната банка. Освен това отмяната на техните дивиденти за годината, освен облекчените капиталови изисквания, решени от регулаторните органи, укрепва допълнително позициите им.

Предупрежденията подчертават дългосрочните рискове за икономиката на Франция от блокадата и ефективността за спешните мерки инжектиране на финансовата система с дълг. Правителството вече отпусна над 100 милиарда евро (113 милиарда долара) гаранции за заеми за компаниите, което прави страната един от най-големите ползватели на тази мярка.

„Контролът върху дълга на предприятията, домакинствата и публичните финанси ще бъде основна цел както на макроикономическо равнище, така и на ниво на финансовата стабилност“, заявиха централните банкери.

От последния си доклад през декември Централната банка на Франция преразгледа своята оценка на риска, свързан с пазарите, ниските лихви и дълга от „висок“ към „системен“. Що се отнася до пазарите и финансовото посредничество, централната банка заяви, че рисковете са се увеличили през последните шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още