IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Дания спира интервенциите срещу кроната

Доказателство за това е минималното нарастване на чуждестранните й валутни резерви през март

18:04 | 07.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сградата на Централната банка на Дания в Копенхаген. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Централната банка на Дания в Копенхаген. Снимка: Ройтерс

Чуждестранните валутни резерви на Дания са на практика без промяна през март, след като централната банка спря рекордните интервенции срещу спекулациите относно издръжливостта на фиксирания курс на кроната спрямо еврото, пише Bloomberg.

Резервите на Централната банка на Дания се повишават със само 100 млн. крони (15 млн. долара) до 737,1 млрд. крони спрямо февруари. В официално становище финансовата институция изтъква, че не се е налагало да се намесва на валутния пазар през март.

Това е сигнал, че натискът върху валутния курс може би отслабва, след като в началото на годината банката продаде рекордно количество крони.

Гуверньорът Ларс Роде представи исторически пакет от мерки, с който да спре инвеститорите да купуват крони. Сред тях попадат четири понижения на основния лихвен процент само от началото на 2015 г. С тях основната депозитна лихва стана -0,75%.

Дания спря продажбите на държавни ценни книжа до второ нареждане, като част от политиката си за понижение на лихвите и привлекателността на датските активи.

Мерките дадоха резултат. На 30 март Дания продаде държавни ценни книжа за пръв път от януари, след като отмени заявки за 26,6 млрд. крони при три предходни аукциона.

Миналата седмица кроната поевтиня до 7,475 спрямо еврото – най-ниското ниво от 2001 г. насам. В четвъртък курсът се движи в рамките на 7,4714 крони. Валутата поскъпна до 7,4327 на 15 януари – денят, в който Централната банка на Швейцария премахна тавана на франка спрямо еврото.

Роде трябва да поддържа курса при 7,46038 крони за едно евро при допустими изменения в коридора от -2,25% до +2,25%, въпреки че на практика централната банка не допуска промени, по-големи от 0,5%.

„Въпреки че централната банка спечели битката за кроната, не очакваме, че вдигането на лихвите ще бъде скоро“, коментира главният анализатор на Nykredit Markets Торе Щрамер. „До голяма степен банката ще се справи с отслабването на кроната чрез интервенции на валутния пазар и оттам ще намали рекордните валутни резерви.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
tonibg
преди 8 години
Какво да стане, всичко са само слухове и спекулации вече...всеки може да си печата колкото си иска валута, което не се отразява по никакъв начин на стойността и..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Тука ще стане интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още