IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: ЕЦБ разполага с време да изчака „обективните“ данни

Според Петер Казимир икономиката на еврозоната нараства в съответствие с основния сценарий на банката

15:22 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петер Казимир, управител на Централната банка на Словакия. <em>Снимка:&nbsp;Christian Wind/Bloomberg</em></p>

Петер Казимир, управител на Централната банка на Словакия. Снимка: Christian Wind/Bloomberg

Икономиката на еврозоната нараства в съответствие с прогнозите на Европейската централна банка през юни, така че централните банкери разполагат с време да изчакат повече доказателства за възстановяването, заяви в сряда членът на Управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир.

Изглежда, че първоначално икономиката в еврозоната се възстановяваше от пандемичната рецесия по-бързо от очакваното, но по-новите данни, включително незадоволителните показания на индекса на мениджърите по доставките (PMI), предполагат, че възстановяването се забавя и блокът може да не отговори на прогнозите за третото тримесечие.

„Струва ми се, че сме в съответствие с основния сценарий“, каза Казимир, който е управител на Централната банка на Словакия. „Имаме достатъчно време да изчакаме „обективните“ данни, които са по-надеждни“, заяви централният банкер, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ прогнозира тримесечен ръст на БВП от 8,3% в периода от юли до септември, като Управителният съвет трябва да актуализира тази цифра по време на заседанието си на 10-и септември.

Разгръщайки безпрецедентната огнева мощ за борба с рецесията, ЕЦБ купува рекордни суми дълг, за да намали разходите по заемите, включително чрез програмата си за спешни пандемични покупки на облигации (PEPP) в размер на 1,35 трилиона евро.

Макар и ЕЦБ да заяви, че цялата тази сума вероятно ще бъде изразходвана за купуване на облигации, някои банери твърдят, че изразходването на всички пари не е задължително и/или необходимо.

„В миналото съм казвал, че след като имаме подходящ отговор от фискалната страна, тогава, разбира се, не сме длъжни да използваме целия пакет (PEPP - бел. ред.)“, каза Казимир пред репортери.

„Това, което виждаме е, че PEPP работи и е много подходящ отговор на кризата“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още