IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените по вноса в САЩ достигат 6-месечно дъно през февруари

Показателят бележи месечен спад от 0,5%

21:59 | 13.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените пo вноса в САЩ през февруари бележат най-големия си спад за последните шест месеца на фона на понижението при цените на петролните продукти, съобщава Ройтерс.

Редица икономисти заявиха, че този показател може да спадне още повече заради пандемията от коронавируса и ценовата война на петролните пазари между Саудитска Арабия и Русия.

Министерството на труда съобщи по-рано днес, че цените при вноса са се понижили с 0,5% през миналия месец след ревизираното увеличение с 0,1% през януари.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че цените по вноса ще спаднат с 0,8% през февруари. За 12-те месеца до февруари тези цени са спаднали с 1,2%, след като през януари се повишиха с 0,3% на годишна база. 

Очаква се дефлацията при цените по вноса и коронавирусът да понижат нивото на инфлация през следващите месеци. Пандемията успя да наруши веригите на доставка, като в същото време Китай, основният източник на ресурси, използвани в много американски фабрики, се опитва да върне производствената си активност към обичайни си ритъм.

Макар че произтичащият от това недостиг вероятно ще повиши цените на някои стоки, ограниченията за пътуване и социалното дистанциране потискат търсенето на услуги като пътувания, хотели, развлечения и посещенията на обществени заведения за хранене. Очаква се въздействието на коронавируса да започне да се отразява в икономическите данни за март.

През февруари цените на вносните горива и смазочни материали се понижават със 7,7%, след като през януари паднаха с 0,6%. Цените на петрола падат със 7,6%, след като през януари останаха непроменени.

Цените на вносните храни се покачват с 1,5% през миналия месец. С изключение на горивата и храните вносът нарасна с 0,2% през миналия месец. Така наречените базови цени по вноса през януари се повишиха с 0,1%. Базовите цени по вноса за февруари спадат с 0,8% на годишна база.

Цената на стоките, внесени от Китай, се понижава с 0,2% през февруари, бележейки най-големия си спад от януари 2019 г.

Докладът също така показа, че износните цени са спаднали с 1,1% през февруари, което е най-голямото свиване от декември 2015 г., след като през януари се увеличиха с 0,6%. Експортните цени намаляват с 1,3% на годишна база през февруари, след като се повишиха с 0,4% през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още