IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на металите се насочват към най-лошото си тримесечие от финансовата криза

Медта, която е предвестник на състоянието на икономиката се озова на територията на мечи пазар

16:22 | 26.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Индустриалните метали са напът да запишат най-лошото си тримесечие от финансовата криза през 2008 г., тъй като цените се сринаха на фона на притесненията от рецесия. Медта, която е голям предвестник на състоянието на икономика, се озова на територията на мечи пазар спрямо рекорда преди четири месеца, а калаят отписа 21% от стойността си и записа най-лошата си седмица от 80-те години на миналия век, когато криза замрази търговията в Лондон за четири години, пише Bloomberg.

Това е рязък обрат спрямо последните две години, когато цените на металите нараснаха на фона на оптимизма след блокадите, прогнозите за инфлация и проблемите с доставките. Сега инфлацията е налице, а предлагането все още е ограничено. Но цените се сринаха, тъй като безпокойството от забавяне на индустриалната активност в големите икономики съвпадна с намаляващото търсене в Китай.

За метали като медта използването ѝ във всичко – от тежките индустриални машини до модерната електроника, означава, че пазарът е тясно свързан с промените в икономиката и спадът им е сигнал от пазара на суровини, че усилията за връщане на цените под контрол постигат известен успех. Нагласите на пазарите на метали се влошават, въпреки че блокадите в Китай заради COVID-19 започват да се смекчават и има признаци, че трейдърите там очакват цените на медта да намалеят още.

„Дори ако Китай се възстанови през второто полугодие, той няма да може сам да повиши цените до нови висини, тази ера отмина“, коментира Амелия Сяо Фу, ръководител на суровинната стратегия в BOCI Global Commodities в Лондон. „Ако други големи икономики се насочват към рецесия, Китай също няма да постига изключителен растеж“, допълва тя. Метали Метали

Китайското промишлено производство вече се свива, а индекс на S&P Global от четвъртък показа, че европейското промишлено производство намалява за първи път от две години, американското производство достигна 23-месечно дъно. Но мащабът на ускоряването на разпродажбите на пазарите на мед и други индустриални метали показва, че инвеститорите залагат на много по-резки спадове на търсенето в идните седмици.

Цената на медта достигна 16-месечно дъно от 8122,50 долара за тон на Лондонската борса за метали в петък, а спадът с 11 на сто от началото на юни поставя метала на пътя на една от най-големите му месечни загуби в последните 30 години. Метали от алуминий до цинк също поевтиняват рязко, като подиндексът за спот цените на индустриалните метали на Bloomberg е надолу с 26% това тримесечие. Той се насочва към най-големия си спад от края на 2008 г. Цената на калая намалява с над 50% спрямо връхната ѝ точка през март.

Металите пострадаха по-тежко от другите суровини като земеделските стоки и енергията, където предлагането и търговията бяха по-сериозно засегнати от нашествието на Русия в Украйна. Подиндексът на Bloomberg за спот цените на енергията е нагоре с 10% от края на март, а съответният индекс за земеделските стоки се понижава с 9,7%.

Но медта и редица други пазари на метали продължават да са изправени пред затегнато предлагане. В момент на спадащи наличности в цял свят няма признаци за значително ново предлагане, а Goldman Sachs предупреди, че може да е необходимо ограничаване на търсенето за смекчаване на натиска.

Сривът на цените на индустриалните метали започна по-рано този месец, след като Федералният резерв повиши лихвите със 75 базисни пункта и предупреди, че усилията му за връщане на ширещата се инфлация под контрол може да породи рецесия. Но разпродажбите се ускориха миналата седмица, въпреки че инвеститори на други пазари започват да прогнозират по-ранен край на цикъла на повишаване на лихвите от Фед.

Федералният резерв предупреди, че той има слабо влияние върху двигатели на предлагането, които подкрепят ръст на цените на суровини като суровия петрол, а търсенето на стоки от основна необходимост като бензин и храни ще остане устойчиво, докато натискът върху финансите на потребителите расте.

Но повишаването на лихвите от Фед може да има много по-непосредствени последици върху разходите за стоки от неосновна необходимост, което потенциално може да сложи край на бума в търсенето на метали в области като имоти, производство на коли и трайни стоки. А в момент, когато производителите са изправени пред растящи лихви по кредитите, има и нарастващи рискове за търсенето в области като строителство и индустриални машини, които съставляват по-голямата част от общото потребление.

Данните за тази промяна към предпазливост в нагласите са най-видни на китайския пазар, където медните контракти на Шанхайската фючърсна борса поскъпват рязко в момент на рязък спад на цените. Това е сигнал, че трейдърите прибавят нови къси позиции вместо да продават „бичи“ позиции. На Лондонската борса за метали данните показват, че спадът в последно време е движен от инвеститори, които разчитат на растящите цени, а „мечите“ позиции останаха до голяма степен непроменени за месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още