IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се стабилизира над 1500 долара

Благородният метал увеличава стойността си за четвърти ден – най-добрата му серия от октомври насам

15:57 | 26.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото се стабилизира на ниво от над 1500 долара за тройунция. Ръстът остава налице въпреки поскъпването на ценните книжа и облекчаването на търговското напрежение.

Благородният метал увеличава стойността си за четвърти ден – най-добрата му серия от октомври насам. Ръстът идва на фона на очакванията дали Федералният резерв ще запази и през следващата година политиката си за лихвените проценти, след като бяха предприети три намаления през 2019 г., съобщава Bloomberg.

Към 15:30 ч. българско време златото поскъпва с 0,4% до 1510,75 долара за тройунция.

Цената на среброто също отбелязва по-значително увеличение от 1,06%, а платината – с 1,39%.

Златото поскъпва със 17% от началото на годината и е напът да отбележи най-доброто си представяне от 2010 г. на фона на продължаващата търговска несигурност, която се отрази върху представянето на по-рисковите активи. Последното поскъпване стана факт въпреки ръстовете на пазарите в Азия и изказването на американския президент Доналд Тръмп от вторник, че сделката с Пекин е готова.

Златото достигна най-високата си цена за годината от 1557,11 долара в началото на септември, което е и шестгодишен връх.

За идната 2020 г. прогнозите засега са смесени. По-рано този месец от JPMorgan Chase посъветваха да се заложи на поевтиняване на златото, тъй като глобалната икономика набира инерция. От своя страна по-бичи настроени бяха от Goldman Sachs Group и UBS Group, които прогнозират стойността на златото да премине границата от 1600 долара за тройунция.

Добро е представянето и на други благородни метали през годината. За последните 12 месеца паладият е прибавил 50% към цената си, а платината - 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още