IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на паладия достигна рекордните 2000 долара

Предлагането все още не може да отговори на нуждите на пазара

13:00 | 17.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на паладия достигна рекордните 2000 долара за унция, удължавайки възходящата си серия през тази година, задвижвана от глобалния дефицит на суровината, информира Bloomberg. п п

"В повечето случаи решението на проблема с високите цени са самите високи цени, но не и в случая на паладия", каза Тай Уонг от BMO Capital Markets. Това твърдение се отнася до традиционния пазарен механизъм, който се прилага в търговията със суровини, а именно, че повишените цени поради увеличеното търсене предизвикват увеличение в предлагането, което от своя страна води до понижаване на цените.

Стойността на паладия се повиши до безпрецедентни нива през 2019 г., тъй като по-строгите правила за вредни емисии стимулираха търсенето на метала, използван в катализаторите на автомобилите. В същото време предлагането все още не може да отговори на нуждите на пазара. От Citigroup Inc. прогнозираха, че има потенциал цените на суровината да достигнат 2500 долара за унция през първата половина на следващата година.

Прекъсванията на електрозахранването в основния производител на суровината Южна Африка навредиха на минната дейност през този месец и спомогнаха за повишенията в цените на палания. Стойностите на суровината са се повишили с 58% през тази година, като се очаква паладия да завърши седмо поредно тримесечие с увеличение в цената си.

Към 12:40 ч. българско време паладия се търгува на стойност от 1992,05 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още