IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта отразява мрачните прогнози за световната икономика

Стойността на метала намалява след слабите данни за промишленото производство

11:28 | 06.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доктор Мед издава присъдата си и тя не е добра.

Цената на метала, който отдавна е смятан за барометър за стабилността на световната икономика заради широката му употреба в индустрията, се приближи до двегодишно дъно от 5635 долара за тон в петък, пише Financial Times.

Оповестените данни от началото на този месец показват влошаване на световното промишлено производство на фона на търговската война между САЩ и Китай. „Движението на цената на медта тази година до голяма степен се определя от влошаващите се нагласи в макриокономически план в глобален мащаб“, казва Ричард Найтс, анализатор в лондонската компания Liberum.

„Инвеститорите в суровини са много (негативни) и изглежда допускат най-лошото. Последните данни подкрепят тази гледна точка“, допълва той.

Тази седмица допитвания показаха, че промишленото производство в САЩ е достигнало над 10-годишно дъно през септември, а в еврозоната секторът е отбелязал най-големия си спад от близо седем години.

Медта се използва в почти всички строителни проекти и бяла техника и може да предложи по-добри индикации за развитието на икономиката от останалите стоки и суровини или поне така е на теория. Това също така прави продажбата на метала механизъм по подразбиране за инвеститори, които имат предпазливи очаквания за растежа, а Китай – най-големия потребител на мед в света.

Citigroup прогнозира, че търсенето на мед ще нарасне само с 0,2% през 2019 г. заради понижаването на разходите за електрическите мрежи и спада на продажбите на коли.

Откакто американският президент Доналд Тръмп започна търговския си спор с Китай през юни миналата година, цената на медта е намаляла с над 20%.

„Медта преживява най-трудната 2019 г. от всички основни метали“, казва анализаторът от Deutsche Bank Ник Сноудън. Спадът на глобалния добив с близо 2% тази година обичайно щеше да доведе до по-високи цени“, отбелязва той.

Но комбинация от „вяло търсене“ извън Китай и значително понижаване на запасите в страната „води до ограничено затягане през по-голямата част от годината“, коментира Сноудън.

Много анализатори и инвеститори имат високи очаквания за медта в дългосрочен план, тъй като според тях металът ще играе ключова роля в прехода към нисковъглеродна икономика.

Вятърна турбина, генерираща един мегават ток, достатъчен за захранването на 500 жилища, изисква над три тона мед. Металът е необходим и в литиево-йонните батерии, които задвижват електромобилите, както и в двигателите, инверторите и зарядните им станции.

В същото време минните компании все по-трудно намират големи, висококачествени медни проекти. Поради това анализаторите очакват пропастта между търсенето и предлагането да се разшири до средата на следващото десетилетие, ако не се появят нови проекти.

„Днешната медна индустрия все още разчита на откритията и проектите на нашите прадядовци“, казва анализаторът от Bernstein Research Пол Гейт.

„Нашето заключение е, че за да се постигнат целите на правителствата за въглеродните емисии до 2030 г., цената на медта трябва да достигне 8 хил. долара за тон, или с 40% повече спрямо настоящите цени“, допълва Гейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още