IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германия вероятно ще изпадне в стагнация през последно тримесечие

Германия преминава през тежък период, предизвикан от глобалното търговско напрежение и геополитическата несигурност, който я превърна от традиционния двигател на растежа в еврозоната в източник на слабост

16:03 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Германската икономика вероятно ще се намира в стагнация през четвъртото тримесечие на 2019 г., прогнозира Бундесбанк, сигнализирайки, че макар страната да е избегнала рецесията, все още не се забелязват сигурни признаци за възстановяване, предава Bloomberg.

Според месечния отчет на централната банка налице е предпазлив оптимизъм, че спадът в производството вероятно ще намалее. Вътрешното търсене също трябва да продължи да оказва подкрепа на икономиката, въпреки че „значителният спад“ се отразява на все още стабилния пазар на труда. г г

„Очаква се слабостта на германската икономика да продължи в последното тримесечие на годината", заявиха от германската централна банка в понеделник. „Но вероятно няма да се влоши значително. От днешна гледна точка, общото производство вероятно ще изпадне в стагнация", посочват от финансовата институция.

Най-голямата европейска икономика отчете изненадващ ръст през третото тримесечие, избягвайки очакваната по-рано първата рецесия за страната от шест години насам. Това не променя факта, че Германия преминава през тежък период, предизвикан от глобалното търговско напрежение и геополитическата несигурност, който я превърна от традиционния двигател на растежа в еврозоната в източник на несигурност.

Бундесбанк изтъкна някои обещаващи признаци на стабилизация: бизнес очакванията на производителите се подобряват, а притокът на нови поръчки е бил постоянен през предходните месеци, което спомогна за преодоляване на разликите в цифрите на експортно-ориентираните отрасли и вътрешното търсене.

Частното потребление трябва да продължи да укрепва икономическия растеж през четвъртото тримесечие благодарение на силния пазар на труда и нарастващите заплати, докато очакваната експанзионистичната фискална политика също трябва да окаже благоприятен ефект.

„В по-голямата си част икономиката вероятно е „изплувала на повърхността“ през втората половина на годината“, казаха от Бундесбанк и добавиха: „Понастоящем няма причина да се страхуваме, че Германия ще изпадне в рецесия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още