IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заявленията при безработица в САЩ падна до четириседмично дъно

Пазарът на труда се възстановява след най-дългото прекъсване на работата на правителството

17:10 | 21.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица в САЩ се понижи повече от очакваното до четириседмично дъно, което е знак, че пазарът на труда се възстановява след най-дългото прекъсване на работата на правителството, съобщава Bloomberg.

Зяаявленията са намалели до 216 хил. през седмицата, приключила на 16 февруари, което е под прогнозата за 228 хил., става ясно от данните на Министерство на труда.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-добра мярка за пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица до седмица, се повиши до едногодишен връх, което пък е сигнал, че все пак има известно забавяне на пазара, допълва CNBC.

Междувременно в средата на февруари, стана ясно, че оптимизмът сред малкия бизнес в САЩ се е сринал до най-ниското си ниво, откакто Доналд Тръмп стана президент на страната, тъй като икономическите перспективи са отслабнали на фона най-продължителното временно прекъсване на работата на правителството.

Делът на компаниите обаче, които планират капиталови разходи през следващите три до шест месеца, е нараснал, което предполага, че фирмите все още очакват стабилно търсене. Въпреки че делът на компаниите, които смятат, че е добро време за разширяване на бизнеса, пада до най-ниското си ниво от 2017 г.

Протоколът от последното заседание на Федералния резерв, който беше публикуван снощи, подчерта рисковете за американската икономика, включително възможностите за по-рязко от очакваното забавяне на световния икономически растеж, особено в Китай и в Европа, бързо намаляване на стимулите за фискалната политика или по-нататъшно затягане на условията на финансовите пазари.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още