IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно продължават да се възстановяват през август

Това е четвърти пореден месец на растеж след безпрецедентния срив през април

12:08 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания продължават да се възстановяват и през август на фона на усилията на властите да привлекат затворените по домовете си британци към пазаруването.

Обемът на стоки, продадени във физическите магазини и онлайн, е нараснал с 0,8% спрямо юли, показват данни на националната статистика, цитирани от Bloomberg. Това е четвърти пореден месец на растеж след безпрецедентния срив през април, когато правителството наложи блокада в опит да спре разпространението на коронавируса. Продажбите, без автомобилното гориво, нарастват с 0,6% - повече от прогнозите на икономистите.

Данните може да стимулират надеждите, че потребителските разходи – двигателят на британската икономика, се възстановяват силно. Обемите на продажби в момента са на рекордно и ниво и с 4% над предпандемичното си ниво. През юни бе разрешено на магазините за стоки, които не са от първостепенна нужда, да отворят.

През август милиони британци британци се възползваха от правителствената подкрепа за заведенията, в рамките на която се предоставят купони за хранене навън. Това със сигурност подкрепи търговците на дребно, привличайки потребители към градските центрове.

В същото време продажбите онлайн към момента са с 47% по-високи от преди пандемията на фона на това, че все още много хора продължават да работят от вкъщи. Запазва се и стабилното търсене на хранителни продукти и домашни потреби. За сметка на това търсенето на дрехи остава потиснато.

Икономистите се притесняват, че възстановяването на продажбите на дребно може да се окаже краткотрайно. Въпреки че икономиката се отваря все повече, Великобритания все още е застрашена от нов ръст на болните от коронавирус, което на свой ред може да доведе до повторни блокади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още