IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно отчетоха изненадващ спад през октомври

Данните попариха надеждите, че завръщането към ръст на реалните възнаграждения ще спомогне за увеличаване на потребителските разходи

14:49 | 15.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязват изненадващ спад за втори пореден месец през октомври, след като потребителите са затегнали коланите след по-щедрите разходи през необичайно горещото лято.

Обемът на продажби на дребно се е свил с 0,5% през миналия месец спрямо предходния, става ясно от официални данни на Националната статистическа служба в страната. Очакванията на икономисти на Ройтерс бяха за завръщане към ръстовете с повишение от 0,2%.

През септември свиването бе от 0,4% на месечна база.

Данните, публикувани в четвъртък, попариха надеждите, че завръщането към ръст на реалните възнаграждения ще спомогне за увеличаване на потребителските разходи и за подсилване на икономиката.

„Продажбите на дребно се забавят след едно оптимистично лято с мека есен, която удари продажбите на зимни дрехи. Продажбите на стоки за дома също отбелязаха спад през октомври“, посочва ръководителят на звеното за продажби на дребно Раян Мърфи, цитиран от в. Financial Times.

От Националната статистическа служба посочват, че на годишна база ръстът също бележи забавяне до 2,2%, след като данните за септември бяха ревизирани в посока нагоре до 3,3%.

През трите месеца до октомври ръстът на продажбите се забвя до 0,4%, което е най-слабото му представяне от април насам. По-високите цени на горивата също така доведоха до най-слабия годишен ръст на продажбите на бензина и дизела от март 2017 г. насам.

Значителен спад се наблюдава и при продажбите на стоки, изключващи хранителните продукти, който е от 1,3%. Според статистическата служба това се дължи основно на нежеланието на потребителите да харчат за уреди за дома.

„Спадът в продажбите на дребно през октомври е първият реален знак, че потребителите затягат коланите заради несигурността около Brexit“, посочва главният икономист за Великобритания към Pantheon Macroeconomics Самйел Томбс, цитиран от в. Guardian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още