IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските фабрични поръчки се понижават с по-бързи темпове през ноември

Обемът на продукцията е намалял в девет от 17 подсектора

16:10 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските фабрични поръчки се понижиха с по-бързи темпове през ноември, тъй като втората вълна на Covid-19 удари търсенето, показват данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Производствените поръчки според проучване на CBI са спаднали до -40 пункта спрямо -34 пункта през октомври, въпреки че обемите на продукцията са намалели с най-бавния си темп от повече от година.

CBI CBI

Поръчките се понижиха с повече от очакваното, тъй като икономисти, анкетирани от Ройтерс, предвиждаха спад до -39 пункта.

Проучването показа, че търсенето на промишлени стоки спада, тъй като предприятията бяха ударени от нова порция от ограничения заради Covid-19 в Обединеното кралство и други страни, докато фабричната активност продължава да усеща позитиви от поръчките, направени след приключването на първите блокади.

"Обемите на продукцията са намалели с най-бавния си темп от повече от година, но поръчките отново се понижават, тъй като глобалното търсене е засегнато от блокадите, а производителите са намалили очакванията си“, коментира заместник-главният икономист на CBI Анна Лийч.

Проучването на 277 производители установи, че обемът на продукцията е намалял в девет от 17 подсектора. Производителите очакват производството да намалее с още по-бързи темпове през следващите три месеца, а цените на продукцията да паднат.

„Ключът към стабилизирането на условията за търговия за фирмите производители ще бъде овладяването на пандемията чрез по-нататъшни инвестиции в масови тестове, осигуряване на безпроблемна система за тестване и проследяване и ефективно разпространение на ваксините“, каза Лийч.

Британското производство е около 7% под нивото си преди Covid-19, заяви Самюел Томбс от Pantheon Macroeconomics. Според него обнадеждаващо е, че второто блокиране изглежда е оказало минимално въздействие върху търсенето, производството и веригите за доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още