IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският производствен сектор се свива с 0,4% през октомври

Спадът се дължи основно на понижение при ремонтите и поддръжката в авиацията, където има понижение от 21,5%

12:44 | 08.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският производствен сектор се свива с 0,4% на месечна база през октомври, сочат данни на националната статистическа служба, цитирани от Bloomberg. Прогнозата на анализаторите беше за понижение от 0,2 на сто. През септември беше регистрирано повишение от 0,9%.

Спадът в производството през октомври се дължи основно на понижение при ремонтите и поддръжката в авиацията, където има 21,5% свиване. 

На годишна база понижението е 0,4%.

Общото индустриално производство нараства с 0,1% спрямо септември, както се очакваше, благодарение на ръста в производството на петрол, водоснабдяването и електроенергията. На годишна база ръстът възлиза на 1,7%.

Великобритания беше най-бързо растящата развита икономика миналата година, но ръстът беше генериран предимно от сектора на услугите, което попари надеждите за по-балансирано възстановяване, коментира Ройтерс. Досега производството така и не успя да допринесе за икономическия ръст, пострадал от забавянето на глобалната икономика.

Данните излизат два дни преди заседанието на Английската централна банка, на което се очаква лихвените проценти да останат непроменени. Повечето икономисти обаче смятат, че банката може да прибегне до такъв ход през второто тримесечие на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още