IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд поскъпна над 1,38 долара за първи път след вота за Brexit

Валутата поскъпва на фона на общото поевтиняване на долара и надеждите, че членките на ЕС ще се стремят към сравнително "мек" Brexit

20:54 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Британският паунд поскъпна днес над прага от 1,38 долара за първи път от вота за излизане на Великобритания от Европейския съюз през юни 2016 г. на фона на цялостното поевтиняване на долара и надеждите, че членките на ЕС ще се стремят към сравнително "мек" Brexit, предаде Ройтерс.

Британската валута отчете в петък (12 януари) най-големия си скок от четири месеца спрямо долара след съобщения в медиите, че Холандия и Испания са благосклонни към споразумение Обединеното кралство да остане във възможно най-близки отношения с блока. Представители на двете страни по-късно опровергаха информацията, но според пазарни анализатори диалогът около Brexit като цяло става по-благоприятен за Лондон.

Британската лира днес достигна курс от 1,3819 долара, поскъпвайки с 0,6 на сто за деня и с близо 4 цента спрямо четвъртък (11 януари).

Валутата на Великобритания отстъпи с 0,1 на сто спрямо еврото, което се котира при тригодишен максимум, до 88,89 пенса за едно евро, предаде БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още