IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация отбелязва изненадващ ръст през февруари

Въпреки това стойностите остават съвсем близо до двугодишното дъно от януари

14:57 | 20.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията във Великобритания отбеляза леко увеличение до 1,9% през февруари, въпреки че стойностите остават съвсем близо до двугодишното дъно, достигнато през януари. Увеличението е изненада за анализаторите, които очакваха да няма промяна спрямо 1,8% през предходния месец, съобщава Ройтерс.

Запазените по-ниски стойности ще подпомогнат потребителите да запазят покупателните си сили дори на фона на наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Базовата инфлация, която изключва волатилните цени на храната и енергията, се понижава до 1,8% от 1,9% през януари, оставяйки цялостния ценови натиск по-слаб.

Отслабването на инфлацията заедно с най-ниската безработица от 44 години насам и увеличаването на заплатите смекчава леко негативните ефекти от Brexit за повечето домакинства, чиито потребителски разходи са ключови за икономиката на Великобритания.

Публикувани в сряда данни също така показаха, че цените на жилищата в страната са отбелязали най-слабия си годишен темп на растеж от пет и половина години насам. По-значителен спад отчитат цените на жилищата в Лондон, които намаляват с най-много от 2009 г. насам.

Цените на жилищата са нараснали годишно с 1,7% в цялата страна – най-малкото увеличение от юни 2013 г. В Лондон имотите поевтиняват с 1,6%, което прави общо 11 месеца без поскъпване.

В същото време данни, които трябва да бъдат публикувани в четвъртък, се очаква да покажат, че продажбите на дребно в страната са нараснали на годишна основа с 3,3% през миналия месец. Това ще е под стойностите преди референдума за Brexit през 2016 г., но над средните за по-голяма част от последното десетилетие.

Скромният ръст на инфлацията в страната също така помага на Английската централна банка (АЦБ) да задържи евентуално ново увеличение на лихвените проценти в очакване на изхода от сагата с развода на Великобритания и ЕС.

Представители на АЦБ заявиха през последните няколко седмици, че искат да видят твърди доказателства за натрупване на инфлационен натиск, преди да гласуват за увеличаване на лихвите.

„Нивото на инфлацията е стабилно, със скромно увеличение при храните, както и алкохола и тютюневите изделия, компенсирано от цените на дрехите и обувките, които нарастват с по-малко, отколкото преди година“, посочва статистикът на Националната статистическа служба Майк Харди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още