IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската безработица падна до най-ниското си ниво от четири десетилетия

Нивото на заплащане в страната обаче остава почти без промяна

12:19 | 15.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата във Великобритания е спаднала до най-ниското си ниво от над четири десетилетия, но равнището на заплащане остава почти без промяна, съобщава Bloomberg.

Безработицата неочаквано се е понижила до 4,7% през трите месеца до края на януари, което е най-ниското ниво от 1975 г., съобщи Националната статистическа служба в сряда. Броят на заетите е нараснал с 92 хил. до 31,9 млн. души, което е най-голямото повишение от миналото лято.

Британската икономика устоя на прогнозите за срив след вота около Brexit, разширявайки се с 0,7% в края на 2016 г., но последните данни показват, че ценовият натиск върху пазара на труда остава нисък.

Растежът на базовото заплащане се е забавил до 2,3%. Предвид поевтиняващия паунд, който ускорява инфлацията, според някои оценки реалните доходи са напът да отбележат най-лошата си година от 2013 г., слагайки спирачки на потребителските разходи, които са двигател на растежа.

Данните може да засилят спекулациите, че първото повишаване на лихвените проценти от 2007 г. насам няма скоро да се реализира. Очаква се представителите на Английската централна банка, които се срещат тази седмица, да запазят основния лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,25%, като според трейдърите има под 25% шанс за повишение през 2017 г.

Централните банкери сега смятат, че икономиката може да поддържа безработица от 4,5%, без да генерира инфлация. Коригирани спрямо инфлацията, основните доходи са се увеличили само с 0,8% през последните три месеца, което е най-слабият темп от 2014 г. През януари не е имало никакъв растеж.

Несигурността около Brexit ще увеличи нивото на безработица до 5,1% до края на 2017 г., съобщи Националната статистическа служба миналата седмица. Прогнозите са броят на заетите да се повиши само със 100 хил. души, което не е достатъчно, за да се поемат нуждите на все по-голямата работна сила. За януари нивото на безработица се е увеличило до 4,8%.

Подобряването на резултатите за последния тримесечен период се дължи на увеличение от 136 хил. души на броя на заетите на пълно работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още