IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономика с ръст от 3,3% за второто тримесечие на годишна база

На тримесечна база разширението е с 1,5%, надхвърляйки предвижданията на икономисти за ръст от 0,9%

17:10 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилската икономика с ръст от 3,3% за второто тримесечие на годишна база

Икономиката на Бразилия нарасна с 3,3% през второто тримесечие на годишна база, сочат данни на Бразилския институт за география и статистика, цитирани от BBC. На тримесечна база разширението е с 1,5%, надхвърляйки предвижданията на икономисти за ръст от 0,9%.

През август бразилският министър на финансите Гидо Мантега понижи целите за ръста за 2013 г. до 2,5% от вече коригираните в посока на понижение 3%, а за 2014 г. - до 4% от досегашните 4,5%.

Земеделският сектор, чиито добиви са нараснали с 3,9%, е с основна заслуга за растежа на най-голямата икономика в Латинска Америка през периода април-юни, надграждайки ръста от 9,7% през първото тримесечие. В рамките на сектора най-силно са нараснали добивите от соя – с 23,7% на годишна база. Добивът на царевица се е увеличил с 12,2%, този на бобовите култури – с 8,4%, а на ориз – с 2,9%.

Производството се е разширило с 2% през отчетния период, но секторът на услугите регистрира ръст от едва 0,8%.

Данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие бяха приветствани на валутния пазар, като реалът поскъпна с 0,8% до 2,3507 за щатски долар.

От началото на годината обаче бразилската валута е загубила 20% от стойността си спрямо долара. Вината за обезценяването бе хвърлена върху отлива на капитал, предизвикан от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще сложи край на политиката си на стимулиране на икономиката, които оскъпиха долара.

През тази седмица Бразилия повиши основния лихвен процент до 9% от дотогавашните 8,5% в желанието си да обуздае инфлацията, която в момента достига 6,15%. Комисията за монетарна политика към централната банка единодушно гласува за трето поредно повишаване на основната лихва с половин процентен пункта и си запази възможността за допълнителното ѝ увеличаване, повтаряйки за пореден път, че последното ѝ действие е част от продължаващия процес на прецизиране на ставката.

В сряда от Международния валутен фонд обявиха, че по-високият основен лихвен процент ще помогне на Бразилия да контролира инфлацията и ще увеличи доверието на инвеститорите в икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още