IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската централна банка понижи лихвата до рекордно дъно

Ресорната комисия намекна за ново облекчаване при следващото си заседание

10:12 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Бразилия понижи основния си лихвен процент Selic с половин процент до ново рекордно ниско ниво от 5,50% в сряда, както се очакваше, и предложи нови намаления на лихвените проценти в ход, който подчертава все по-несигурните глобални перспективи, предава Ройтерс.

Решението на комисията за определяне на лихвите на банката, която се състои от девет души и е известна като Copom, беше единодушно, а намалението е второто свиване  с половин процентен пункт по време на управлението на бившия борсов трейдър Роберто Кампос Нето след първата подобна стъпка от юли.

В придружаващото изявление централните банкери поддържат фразите, които използваха през последните месеци, за да сигнализират за допълнително намаляване на лихвите, по-специално, че „доброкачествените“ перспективи за инфлацията трябва да позволят „допълнително коригиране на степента на стимулиране“.

Карлос Кауъл, главен икономист в базираната в Сао Пауло Banco Safra, заяви, че понижава прогнозата си за Selic до 4,50% за следващата година спрямо досегашната си прогноза за 5,00%. Причината според него е по-миролюбивото изявление спрямо това от юли.

„Има намерения за по-голямо облекчаване и вероятността за свиване с още 50 базисни точки на срещата през октомври се увеличава", казва Кауъл. „Възможността да се достигне до лихва под 5,00% вече е по-вероятният сценарий“.

Copom очерта „хибридна“ прогноза за инфлация през 2020 г., като използва текущия валутен курс от около 4,05 реала за долар и пазарната консенсусна прогноза за Selic през следващата година от 5,00%.

Дори моделирайки със слаба валута и по-нисък лихвен процент, Copom все пак изчислява, че следващата година инфлацията ще бъде само 3,80%, под официалната цел на централната банка от 4,00%.

Годишната инфлация на потребителските цени в момента възлиза на 3,43%, много под официалната цел на централната банка от 4,25%. Слабият икономически растеж, високата безработица и значителното забавяне в икономиката предполагат, че инфлацията ще остане под целта през тази и следващата година, смятат анализаторите. А това, от своя страна, изисква ново облекчаване.

Copom повтори, че правителството трябва да продължи с икономическите реформи, за да помогне за задържането на инфлационните очаквания. Но комисията премахна препратка в неотдавнашни изявления, че заплахата за инфлацията при липсата на реформи е „доминиращият“ риск.

Централните банки на почти всяка голяма развита и нововъзникваща пазарна икономика, от Федералния резерв и Европейската централна банка до бразилската централна банка и тази  и Южноафриканската републики, облекчават паричната политика, за да стимулират растежа. Броени часове по-рано Федералният резерв на САЩ намали основната лихва с четвърт процентен пункт до новия диапазон от 1,75 до 2,0 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още