IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската централна банка подкрепи реала с изненадваща интервенция

По-рано местната валута падна до 11-месечно дъно спрямо долара

11:55 | 28.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бразилската централна банка увеличава усилията си за борба с обезценяването на местната валута реал. Централната банка обяви във вторник изненадващо, че се е намесила на валутния пазар и е продала долари. Точният обем на продажбите първоначално не беше известен, предава Ройтерс.

Съобщението помогна на реала да се възстанови до нива от 4,1340 за долар, след като спадна до единадесетмесечния минимум от 4,1940 реала за долар. Рекордно ниското ниво на валутата беше 4,25 реала за долар през септември 2015 г., когато Бразилия беше в тежка рецесия.

Интервенцията бележи първия път от 10 години насам, в който банката е продала долари на спот пазара, без да използва допълнителни инструменти или ангажимент за обратно изкупуване. Банката обяви по-късно, че планира да продаде до 1,5 милиарда долара на спот пазара в сряда, но с ангажименти за обратно изкупуване, наред с планираната продажба на спот пазара на 550 милиона долара, свързана с редовни търгове за суап контракти. 

„Това беше изненада. Той (президентът на централната банка Роберто Кампос Нето) каза тази сутрин, че действителният ход не е нетипичен в сравнение с други нововъзникващи валути“, казва управител на фонд в Сао Пауло. „Освен това операцията беше предприета в обедно време, когато ликвидността е ниска. Мисля, че посланието на централната банка е: „Няма да бъдем предвидими“, каза управителят на фонда.

В показанията си пред комисията по икономически въпроси на Сената по-рано във вторник Кампос Нето заяви, че последните реални стъпки са „в нормални граници“ и че централната банка ще се намеси на валутния пазар, ако ликвидността пресъхне. 

Само през август реалът загуби около осем процента от стойността си спрямо долара. Причините за това са несигурността по отношение на световната търговия и икономическия растеж, както и очакването бразилската централна банка да продължи да понижава ключовите си лихвени проценти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още