IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BoJ: Може да се стигне до световна парична война

Пет централни банки вече прибегнаха до негативна депозитна лихва

13:37 | 09.02.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Членове на Комисията по паричната политика на Японската централна банка (BoJ) предупредиха, че може да се стигне до световна война по намаляване на лихвените проценти с останалите централни банки, пише Finacial Times.

Това стана ясно от „обобщението на мненията“ на 9-членната Комисия по паричната политика, която в края на януари изненадващо с 5 на 4 гласа реши да понижи депозитната лихва по свръхрезервите на банките до отрицателно ниво от -0,1%.

„Притеснявам се, че въвеждането на негативни лихвени проценти може да доведе до конкуренция с централните банки в други страни за сваляне на лихвите по-дълбоко на негативна територия“, пише един от членовете на Комисията по парична политика на BoJ, предава Bloomberg TV Bulgaria.

„Гледайки напред се притеснявам, че финансовите пазари ще очакват още понижения на лихвите на негативна територия, което ще доведе до объркване и несигурност сред финансовите институции и депозанти“, изразява притесненията си друг член на Комисията по парична политика на BoJ.

Освен Японската централна банка още четири други централните банки по света прибегнаха до негативна депозитна лихва, като това са ЕЦБ, Шведската централна банка, Швейцарската централна банка и Датската централна банка. Може би войната, от която се опасяват членовете на Комисията по парична политика на BoJ, вече е започнала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Прилагането от ЦБ на негативна депозитна лихва не е елемент на парична война, а прийом за временно спасение при злини от въведена сгрешена парична система. Същият временно спасява от ескалация на стопанска криза, но за сметка на завишени бъдещи щети.Все още банкерите не осъзнават, че са жертви на погрешна парична система и са обречени на фиаско.За постигане на обществен просперитет е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Те отдавна не само са включени, те вече са ПОХАРЧЕНИ!Наближава момента в който ще избледнее илюзията, че някой изобщо има някакви "кешови" спестявания..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 8 години
За да сестигне до налагането на тези отрицателни лихвени проценти означава да се пренебрегне опасността от кеширане на спестяванията.Това означава, че се разчита на това тези с МАЛКИТЕ депозити да ги задържат или вложат в някаква *** "инвестиция", а тези с ГОЛЕМИТЕ влогове да са в невъзможност да КЕШИРАТ спестяванията си. ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ДЕПОЗИТИТЕ В ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ И ВКЛЮЧВАНЕТО ИМ В РУЛЕТКАТА НА ОБЛИГАЦИИ, АКЦИИ и всякакви други ценни книги е КРАЙНАТА ЦЕЛ НА МЕРОПРИЯТИЕТО!Нали точно това е американската система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
mapto
преди 8 години
Само дето от въпросните пет, три са принудени да следват политиката на ЕЦБ, защото са прекалено обвързани с нея. Великобритания печели гъвкавост от разкрача си между ЕС и САЩ. За останалите, може скоро да чуем повече разговори за все по-тясно обвързване на паричната политика с тази на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Ако Айнщайн е прав за относителността, то някаква си нула (0) за лихвените нива не би трябвало да ви притеснява особено :-)... т. е. ако плебса наистина приема радушно да ви плаща за да му пазите парите или по-скоро "успеете" да го накарате да си плаща затова, то може и -110% да я направите, защо не :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още