IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия спря влошаването си

Очакванията са през второто тримесечие да бъде отчетен икономически растеж от 0,4%

12:22 | 25.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настроенията сред германския бизнес през май се разминаха леко с очакванията на пазара, запазвайки се на ниво от 102,2 пункта спрямо прогноза за 102,7 пункта, става ясно от данните на института Ifo. В същото време обаче влошаването на бизнес климата в Германия беше прекъснато след пет поредни месеца на спад.

Индексът, измерващ текущите настроения нараства до 106 пункта спрямо 105,8 пункта, отчетени през април, отговаряйки по този начин на консесусната прогноза на пазара. 

Бъдещите очаквания на бизнеса в Германия обаче се влошават до 98,5 пункта от 98,7 пункта. Очакванията пък бяха за 99,5 пункта.

Германската икономика се представя добре на фона на трудна международна ситуация, коментират от института Ifo.

Текущото бизнес проучване и други показатели сочат, че през второто тримесечие може да бъде отчетен икономически растеж от 0,4%.

Бизнес климатът през май се влошава в промишлеността, но се подобрява в сектора на услугите, търговията и строителството.

Проучването на института Ifo се прави сред 7000 представители на бизнеса.   

В последния икономически доклад на Бундесбанк беше посочено, че растежът на германската икономика остава силен, въпреки че набраната инерция отслабва, а рискът от глобална търговска война остава. 

Според централната банка голяма част от забавянето на растежа през първото тримесечие на годината се дължи на еднократни фактори, така че икономиката вероятно ще се ускори. Германският икономически ръст намаля наполовина до 0,3% през първото тримесечие – най-лошото му представяне от последната година и половина насам, разпалвайки притесненията, че европейският двигател губи инерция.

От Германската централна банка отхвърлиха притеснията около германската икономика, посочвайки, че забавянето трябва да се разглежда в контекста на изключително силния импулс от средата на 2016 г. Въпреки това остават рискове, най-вече по отношение на американската търговска политика и продължаващото напрежение с Китай, което все още има опасност да прерасне в търговска война, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още