IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания скочи за пръв път от над две години

Същевременно средното седмично възнаграждение на Острова отбеляза най-бързия си растеж от над пет години

13:15 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата във Великобритания скочи за пръв път от над две години

В периода март-май безработицата във Великобритания нарасна за пръв път от над две години, а същевременно ръстът на работните заплати се ускорява. Това може да стимулира допълнително Английската централна банка (АЦБ) в решението да увеличи лихвените проценти скоро, пише MarketWatch.

Нивото на безработица се повиши до 5,6% през периода от 5,5%, отчетени през първото тримесечие на 2015 г., показват актуалните данни на британския статистически институт ONS. Около 15 хил. души се присъединяват към безработните, а друго 30 хил. вече са неактивни, т.е. такива, които вече не търсят работа или не могат да работят.

Същевременно средното седмично възнаграждение, включващо работната заплата и бонусите, се повишава с 2,3% на годишна база през периода. Това е най-бързият растеж от над 5 години.

Тази серия от данни потвърждава, че трудовият пазар на Острова се свива след силното възстановяване миналата година. Икономистите очакват ръстът на работните заплати да продължи до края на 2015 г., след като компаниите трудно намират подходящи кандидати за обявените позиции.

Покачването на заплатите е добра новина за министъра на финансите Джордж Озбърн, който призова за икономика с ниски данъци и високи заплати. От 2008 г. негативният тренд сви доста стандарта на живот на британските семейства.

Ръстът на безработицата е и сигнал за политиците, че британската икономика доближава пълна заетост. Голяма част от икономическия растеж по време на възстановяването бе стимулиран от хора, които изгубиха работата си по време на финансовата криза, но се завърнаха на пазара на труда. Икономиките трябва да увеличават своята ефективност, за да продължат да растат, доближавайки своя пълен потенциал.

Но производителността на труда във Великобритания стагнира от доста време. През 2013 г. бе 17% под средната за държавите от Г-7.

Всичко това означава, че АЦБ може да бъде принудена да затегне паричната си политика по-рано от очакваното, ако ръстът на заплатите не съвпадне с такъв при производителността. Ако се случи точно това, то инфлацията може да скочи и да надхвърли годишната цел на централната банка от 2 на сто в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още