IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания остава рекордно ниска

Ръстът при възнагражденията обаче се забавя

12:21 | 17.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските работодатели не реагират особено активно на стабилния трудов пазар в страната. Докато безработицата остава на ниво от 5,1% през четвъртото тримесечие на 2015 г., ръстът на заплатите се забавя до 1,9% - най-ниското ниво от февруари 2015 г., сочат данни на Националната статистическа служба, цитирани от Bloomberg. Като се изключат бонусите, възнагражденията растат с 2%.

„Докато заетостта продължава да достига рекорди и има повече вакантни работни места от всякога, ръстът на заплатите остава под натиск“, казва Ник Палмър от статистическата агенция. 

Данните по всяка вероятност ще подкрепят позицията на Английската централна банка, че все още е рано за повишение на основния лихвен процент, който e на исторически ниски нива от 0,5%. Според някои от централните банкери ниската инфлация също спира ръста на заплатите.

Броят на безработните се понижава с 60 хил. души между октомври и декември до 1,69 милиона души, а заетостта расте с 205 хил. до 31,4 милиона.

Помощите за безработица, които са по-тесен измерител, се понижават с 14 800 до 760 200 през януари, и така техният дял се понижава до 2,2%. И двата измерителя са на най-ниското си ниво от 1975 г.

Въпросът пред централната банка сега е колко дълго трудовият пазар ще продължава да се подобрява, преди да се появи натиск във възходяща посока за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още