IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания остава на 11-годишно дъно

Броят на заетите расте до историческия връх от 31,8 млн. души

12:20 | 14.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата във Великобритания остава на 11-годишно дъно през трите месеца до края на юли, съобщава Bloomberg.

Безработните се понижават с 39 хил. души до 1,63 млн. и делът им остава на ниво 4,9%, сочат данни на Националната статистическа служба.

Броят на заетите расте със 174 хил. до 31,8 млн., което е исторически връх.

Само през юли безработните са се понижили до 4,7%, което е най-ниската стойност от септември 2015 г.

Ръстът на възнагражданията с изключение на бонусите се забавя до 2,1%, а очакванията бяха за повишение от 2,2 на сто. По-широкият измерител, който включва бонусите, също забавя ръста си до 2,3%, което обаче е над очакванията за 2,1% повишение.

Данните са доказателство, че икономиката се представя по-добре от очакванията след решението на мнозинството британци от началото на юни страната им да напусне Европейския съюз, коментира Bloomberg.

Английската централна банка очаква безработицата да се повишава постепенно, достигайки 5,6% до средата на 2018 г. Това, заедно с натиска над заплатите, който пък се поддържа от ускоряващата се инфлация, ще натежи на потребителските разходи. Регулаторът, който понижи основния лихвен процент на предишното си заседание, се очаква да се въздържи от действия на срещата си в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още