IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания остава 6% през третото тримесечие

Ръстът на заплатите на Острова задминава прогнозите, изпреварвайки и темпа на повишаване на потребителските цени

13:02 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата във Великобритания остава 6% през третото тримесечие

Безработицата във Великобритания отчита леко понижение през третото тримесечие, но остава на ниво от 6%, предава BBC.

По-положителни данни идват от средния ръст на заплатите на Острова, който задминава както очакванията, така и темпа на повишение на потребителските цени през деветмесечието, сочат данни на Националната статистическа служба на Великобритания (ONS).

Броят на безработните британци намалява със 115 хил. души между юли и септември до 1,96 млн. души. Междувременно броят на подадените молби за помощи при безработица намалява с 20,4 хил. до 931,7 хил. на месечна база през октомври, съобщава ONS.

В същото време заетостта се увеличава със 112 хил. души през третото тримесечие до 30,7 млн. души, отбелязвайки най-високото си ниво, откакто се води подобна статистика от 1971 г.

„Рекордно високият брой на заетите хора означава повече хора, които имат сигурността на редовна заплата и могат да се грижат по-добре за себе си и семействата си“, каза министърът на заетостта и пенсиите Естер МакВей.

Генералният секретар на профсъюза GMB Пол Кени обаче посочва, че много от новите работни места са несигурни и нископлатени, като реалната стойност на чистите заплати на останалата част от работната сила остава с 13% по-ниска от предкризисните нива.

Данните на ONS също така показват, че заплатите във Великобритания, изключвайки бонусите, нарастват с 1,3% през деветмесечието, изпреварвайки ръста на потребителските цени от 1,2%.

Заплатите на Острова изоставаха от инфлацията от началото на световната финансова криза, но в последните месеци нараства с темпа, с който ръстът на цените се забавя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още