IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания е на най-ниското си ниво от 2005 г.

Равнището на безработицата за периода април-юни остава на ниво от 4,9%

15:27 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общата безработица във Великобритания е намаляла между април и юни малко преди вота около Brexit, съобщава ВВС, базирайки се на официални данни, оповестени в сряда.

Останалите без работа лица са намалели с 52 хил. до 1,64 млн. души, а темпът на безработицата остава 4,9%, отчете националната статистическа служба.

Броят на хората, подали молби за обезщетение през юли – първия месец след британския вот за излизане от Европейския съюз, е 763 600 души, с 8600 по-малко от юни. Заплащането без бонусите е нараснало с 2,3% през трите месеца до края на юни, отчита още стастическото бюро.

Заедно с бонусите ръстът на заплащането е 2,4%.

„Силната тенденция на пазара на труда продължава и през второто тримесечие на 2016 г. с ново рекордно ниво на заетостта“, каза Дейвид Фрийман, статистик на службата.

„Малка част от днешните данни обаче покриват периода, откакто стана ясен резултатът от референдума по ЕС, като броят на молбите покрива периода от юни до юли, а на свободните места – от май до юли“, добавя той.

Общият брой на незаетите в момента е на най-ниското си ниво от осем години, а нивото на безработица е на минимум от лятото на 2005 г., сочат данните на статистическата служба.

Нивото на заетостта е достигнало рекордни стойности от 74,5%, като 31,8 млн. души са работили през трите месеца до края на юни – със 172 хиляди повече спрямо предишното тримесечие.

Хауърд Арчър от IHS Global Insight казва, че британската икономика показва "забележителна устойчивост преди британския референдум за членство в ЕС и веднага след вота за напускане".

Той обаче предупреждава: "Твърде рано е да се оформят твърди заключения от това. Остава като вероятност отслабващата икономическа активност и засилената несигурност да вземат жертви от пазара на труда през следващите месеци".


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още