IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания достигна най-високото ниво от 2016 г.

Броят на служителите в компаниите през декември е намалял с 2,7% спрямо година по-рано

10:56 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нивото на безработица във Великобритания достигна 5% през трите месеца до ноември, най-високото ниво от началото на 2016 г., тъй като пандемията продължава да се отразява на блокираната икономика, показват официални данни, цитирани от Ройтерс.

Отделни данни, публикувани също от Службата за национална статистика, показват, че броят на служителите в компаниите през декември е намалял с 2,7% спрямо година по-рано и те са с 828 хил. души по-малко от началото на пандемията през февруари.

британска британска

Великобритания има държавна схема за запазване на заетостта, която подкрепя 2,4 милиона работни места към 31 октомври, в сравнение с пика от 8,9 милиона през май.

Програмата е най-скъпата мярка за икономическа подкрепа срещу COVID в кралството и струва 46,4 млрд. лири (63 млрд. долара) до средата на декември. Тя трябва да приключи на 30 април.

Финансовият министър Риши Сунак ще определи бъдещите мерки за подпомагане на работещите в своя годишен бюджет на 3 март. Нарастващите случаи на коронавирус миналата година многократно принуждаваха правителството да отмени плановете си за прекратяване на схемата за задържане на заетостта.

„Тази криза продължи много по-дълго, отколкото се надяваше всеки от нас и всяка загубена работа в резултат на това е трагедия“, каза Сунак след публикуването на данните във вторник.

„Докато Националната здравна служба работи усилено, за да защити хората с ваксината, ние отделяме всичко, с което разполагаме, за подкрепа на бизнеса, хората и семействата“, каза финансовият министър.

Данните от петък показват, че броят на заетите е спаднал с 88 хил. души за трите месеца до края на ноември, което е по-малък спад от прогнозираното свиване със 100 хил. души от икономисти в проучване на Ройтерс.

Безработицата е под прогнозата от анкетата от 5,1%.

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви този месец, че вярва, че основният процент на безработица е по-висок, тъй като официалната статистика изключва хора без работа, които временно са отложили търсенето на работа поради пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още