IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Обединеното кралство скочи до най-високото си ниво от 5 години

Равнището на безработица във Великобритания се покачва до 5,1 процента

13:12 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

В разгара на втората вълна от коронавируса безработицата във Великобритания се повиши до най-високото си ниво от почти пет години.

През трите месеца от октомври до декември делът на безработните на Острова се е покачил до 5,1 процента, обяви Националната статистическа служба във вторник. Това е най-високото ниво от началото на 2016 г.

Според отделно проучване обаче заетостта в компаниите се е увеличила с 83 хил. души между декември и януари и следователно – с най-голям темп от януари 2015 г., предава Ройтерс.

Правителствена програма за помощ по време на пандемията стабилизира безработицата във Великобритания и се очаква да струва около 80 милиарда евро до изтичането ѝ в края на април.

Английската централна банка очаква равнището на безработица да нарасне до близо 8% в средата на 2021 г., когато помощта приключи.

Очаква се финансовият министър Риши Сунак да обяви удължаване на помощта по време на представянето на бюджета в реч в началото на март - поне за районите, най-засегнати от блокирането, и по този начин от наложените от правителството мерки.

„В бюджетната декларация за следващата седмица ще изложа следващия етап от нашия план за работните места и подкрепата, която ще предоставим за останалата част от пандемията и възстановяването“, каза Сунак след публикуването на данните за пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още