IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базовата инфлация в Япония остава без промяна през юли

Това повишава страховете от връщане към дефлацията

10:24 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:Kentaro Takahashi/Bloomberg</p>

Снимка:Kentaro Takahashi/Bloomberg

Базовата инфлация в Япония, която изключва волатилните цени на някои стоки, е останала непроменена през юли, заличавайки надеждите за скромно покачване, тъй като коронавирусната пандемията удари търсенето на домакинствата и съживи опасенията за връщане към дефлацията.

Индексът на потребителските цени в страната обаче се е повишил с 0,3% на месечна и годишна база през юли, информира Ройтерс, позовавайки се на данните на Министерството на вътрешните работи в Япония, публикувани в петък.

Очаква се бавното икономическо възстановяване от рекордното понижение през последното тримесечие да оказва натиск върху цените, като сринатото потребителско търсене от своя страна ще засегне печалбите, работните места и бизнес инвестициите, смятат анализаторите.

Опасността от връщане към дефлация ще държи Централната банка на Япония под натиск да продължи с мащабните си парични стимули и да поддържа свръхниски лихвени проценти в подкрепа на държавните фискални разходи, насочени към борба със здравната криза.

Спадът в цените на бензина, отразяващ слабото търсене в световен мащаб на суровия петрол, се отрази върху пазарните стойности на хранителните стоки и стоките за дълготрайна употреба, показват данните.

„Базовият индекс на потребителските цени вероятно ще остане до голяма степен непроменен до следващата година“, казва Ясунари Уено, главен пазарен икономист в Mizuho Securities.

„Япония е в дефлационна ситуация. Тъй като преминаваме към „нова нормалност“ след коронавируса, целта на ЯЦБ за инфлация от 2% все повече губи постижимостта си“, допълни той.

ЯЦБ прогнозира, че потребителските цени ще спаднат с 0,5% през тази фискална година до следващия март и да останат доста под целта от 2% до началото на 2023 година.

Централната банка ще проведе следващото си заседание за определяне на паричната политика на 16-и и 17-и септември.

Японската икономика, третата по големина в света, претърпя рекордно годишно свиване с 27,8% през второто тримесечие. Анализаторите очакват евентуалното възстановяване през настоящото тримесечие да бъде скромно, като опасенията от втора вълна на коронавируса потенциално ще засегнат разходите и ще удължат дългия период на дефлация.

От друга страна индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в страната се повишава от 45,2 пункта през юли до 46,6 пункта през август. Показателят за активността в сектора на услугите обаче отчита спад от 45,4 пункта през юли до 45 пункта през август. Все пак и двата измерителя остават под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още