IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийската централна банка: Не очакваме лихвен обрат през 2020 г.

Сред рисковете за икономиката Роберт Холцман слага на първо място Brexit

17:03 | 27.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на австрийската централна банка&nbsp;<span lang="bg-BG">Роберт </span><span lang="bg-BG">Холцман. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Гуверньорът на австрийската централна банка Роберт Холцман. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да повишава лихвите си и през следващата година, смята членът на Борда на директорите ѝ Роберт Холцман. 

„Все още не очаквам за 2020 г. лихвен обрат на положителна територия“, заяви в петък управителят на Австрийската централна банка. Основният лихвен процент е на рекордно ниското ниво от 0,0% от март 2016 г., с което монетарните власти възнамеряват да подкрепят икономиката и да доближат инфлационния процент близо до целевите два процента.

Сред рисковете за икономиката Холцман изброява напускането на ЕС от страна на Обединеното кралство. "Икономически погледнато двете страни губят много от решението, като Великобритания вероятно ще отбележи значително по-големи загуби от ЕС и Австрия", каза той, цитиран от Ройтерс.

По отношение на преходния период, който завършва през декември 2020 г., Холцман добавя: „Вероятно е след това несигурността отново да се увеличи, тъй като остава малко време за преговори за бъдещите отношения, а резултатът от тези преговори е отворен“.

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да ограничи преходната фаза след Brexit на 31 януари 2020 г. до края на годината. Само за единадесет месеца следва да се договари не само споразумението за свободна търговия, но и цялостните бъдещи отношения. От гледна точка на много експерти това е твърде кратък период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/fj6sOJpFuewМного добро филмче за икономиката и печатането на кинти през 2020.Упс, ако следваме тенденциите, няколко щатски банки ше избамкат!Миналата година 3. Ако следваме тенденцията 2007, 2008,...ще са десетина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още