IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са създали през май най-малко работни места от 2010 г.

Картината може да се влоши още заради засилващото се напрежение между САЩ и някои от най-големите му търговски партньори

16:30 | 05.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските компании са създали през май най-малко работни места от 2010 г. насам, което предполага, че пазарът на труда ще даде заден ход на фона на слабостта в някои части на икономиката, съобщава Bloomberg.

Новите работни места в частния сектор са се увеличили с 27 хил., след като данните за април бяха ревизирани в посока надолу до 271 хил., сочат данните на ADP Research Institute. За сравнение, средната оценка от проучването на Bloomberg сочеше 185 хил. работни места.

Ако и данните за целия пазар на труда без селското стопанство, които се чакат да излязат в петък, се окажат под пазарните очаквания, ще нараснат залозите от страна на инвеститорите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти през тази година, за да подкрепи икономиката.

Заедно със скорошните слаби данни за продажбите на дребно, заводските поръчки и покупките на жилища показват, че растежът се забавя, тъй като търговската война тежи на бизнеса.

Новите работни места в строителството са намалели с 36 хил, като това е най-голямото понижение от 2010 г. Спад се регистрира и при производството и минното дело.

Малките фирми също се сблъскват с предизвикателства, като новите работни места във фирмите с под 50 служители са се понижили с 52 хил. - най-много от девет години насам.

Картината може да се влоши дори още през следващите месеци заради засилващото се напрежение между САЩ и някои от най-големите му търговски партньори.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху целия внос от Мексико заради незаконната миграция към САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още